Linda: “Hij heeft de ervaring die wij net missen”

ECOBLOQ’s Opkomst en Uitdagingen

Het is 2018 als ondernemer Linda Buijsman langzaam maar zeker afscheid neemt van haar eigen architectenbureau om zich te storten op haar bedrijf ECOBLOQ. Eind 2020 nam dat een vlucht met drie nieuwe opdrachten. Maar toen stegen de prijzen van het hout zó hard, dat die opdrachtgevers moesten afhaken.

Weinig omzet: een goed moment om sparringpartner Rien in te schakelen. En nu, anno 2022? We kregen Linda bijna niet te pakken voor een interview.

Da’s goed nieuws natuurlijk, maar: “Het is allemaal niet vanzelf gegaan”, vertelt Linda.

Circulair bouwen

“Ik ben tijdens mijn werk als architect altijd al bezig geweest met duurzaamheid, natuurlijke materialen, circulair bouwen en goed isoleren, maar ik merkte dat het moeilijk was om met de bouwer van die huizen tot een goed en betaalbaar eindproduct te komen. Dat moet slimmer kunnen, dacht ik.”

En dat niet alleen, het moet ook móóier, vertelt Linda. “Ik wilde een standaard product maken dat tegelijkertijd een architectonische parel is. Die zie je niet vaak namelijk. En ik wilde een vaste samenwerking met een bouwer die hetzelfde doel heeft: een mooi huis met bio-based materialen, waarbij je óók naar de wensen van de opdrachtgever kunt luisteren.”

Hé, jij ook hier

Die bouwer is dichterbij dan ze dacht. Haar collega Yumi Udo blijkt de dakopbouw die Linda voor hem getekend heeft, zelf te willen bouwen. Ahá, dacht Linda. “We zijn vrij snel om de tafel gaan zitten, en toen bleek dat we op één lijn zaten qua hoe je met de wereld om wil gaan.” En toen ging het snel met ECOBLOQ. Linda: ‘Ik ontwerp, en hij bouwt.”

Maar als je wil bouwen, moet je ook klanten hebben. En dat zag er best goed uit op 01-01-2021, toen Linda en Yumi de sleutel van hun bouwloods kregen. Tót de prijs van hout zo hard steeg, dat drie opdrachten niet doorgingen. Van het opschalen naar het überhaupt van de grond krijgen van een bedrijf: Linda en Yumi hadden er geen ervaring mee. Sparren voor Ondernemers-sparringpartner Rien wél.

Relevante ervaring

Rien van der Post begeleidde in zijn loopbaan vele directieteams en bedrijven via strategiesessies naar een volgende fase. Die ervaring als ondernemer, directeur en begeleider komt hem goed van pas als sparringpartner, wat hij nu ongeveer een jaar voor het Sparren voor Ondernemers doet.

“Linda en Yumi zitten met ECOBLOQ echt in de startupfase. Dat vraagt veel van een ondernemer. Alle tijd en energie gaat erin, en dan heb je niet altijd gelegenheid om goed naar je bedrijf te kijken.” Rien helpt Linda en Yumi onder meer bij de positionering en projectbeschrijving van ECOBLOQ.

“Er waren twee expertises in het bedrijf aanwezig: ontwerpen en realiseren, maar de sales- en marketingkant ontbrak volledig. Ook keken we naar de klantgroep: wie zijn het, wat zijn hun behoeften, en naar de markt: wie zijn de concurrenten, hoe staat het product in de markt? Op basis daarvan maakte ik een mindmap waarmee we de projectbeschrijving helder kregen.”

Wat geeft energie?

Ook kijken ze met Rien naar de workload, want als startup doen Linda en Yumi zo ongeveer álles. “Rien zei: misschien is het slim om een aantal werkzaamheden uit te besteden”, vertelt Linda. ‘Focus je op die werkzaamheden waar je energie van krijgt, en bekijk of je werkzaamheden die energie kósten, bij een ander neer kan leggen.’ Dat klinkt superlogisch, maar als je er middenin zit, zie je dat niet.”

Sparren is voor ECOBLOQ een uitkomst. Linda: “Het is superwaardevol dat hij met zulke ideeën komt en ons helpt structuur te zien. Sparren is een soort stok achter de deur om na te denken over de koers. Om samen op één lijn te komen en hardop te denken. Dat gaat soms gewoon niet als je zo hard aan werk bent. Als je niet de ervaring hebt, is het echt fijn dat er iemand voor je is en die af en toe vraagt hoe het gaat. Je hebt er echt een soort ambassadeur bij, en bij ons is dat ook nog eens een heel prettig persoon.”

Rien beaamt dit: ‘Ik vind het leuk om mee te denken en op alles wat we tegenkomen, kan kan ik spiegelen vanuit mijn ervaring. En dat vind ik mooi.”

Gun jij jezelf een sparringpartner?

Plan een kennismakingsgesprek en ontdek hoe een sparringpartner jou kan ondersteunen. Een sparringpartner biedt ondersteuning bij het navigeren door zakelijke uitdagingen en het verbeteren van strategieën.

Lees hier meer over wat Sparren voor Ondernemers voor jou kan betekenen.