Jeroen: “Het is goed voor het bedrijf en voor mezelf”

Wat brengt het sparren voor jou?

Ik vind het prettig dat er iemand tegenover je zit die je een spiegel voorhoudt. Met nuttige aanvullingen, maar ook “verrassende ideeën”. Er is namelijk vaak wel een andere invalshoek die je niet gezien hebt. Ik dacht eerst dat een sparringpartner niks voor mij zou zijn, maar als algemeen directeur is het best wel eenzaam. Het is dan fijn om iemand met je mee te laten kijken. Je doet zelf veel op “gevoel” en dan is het goed dat er iemand is die een weerwoord heeft. Diegene remt af of zet juist aan tot versnelling. Daarnaast geeft de sparringpartner inzichten, zet hij je aan het denken en opent hij deuren.

Wat voor bedrijf heb je?

We zijn een schoonmaakbedrijf met 500 medewerkers en 3 specialisaties (dagelijkse schoonmaak, specialistische schoonmaak en trappenhuizen). Een paar jaar geleden werd het steeds moeilijker om de juiste mensen te vinden. Er was veel druk op de afspraken met klanten en daardoor was er ook veel druk bij de medewerkers. We zijn toen een weg ingeslagen om het werken bij ons leuker te maken zodat mensen bij ons willen werken! Dit werd een cultuuraanpak waarbij we op meerdere aspecten aan de slag zijn gegaan. Van een redelijk directieve sturing naar veel meer communicatie, maar ook het sturen op andere werktijden met opdrachtgevers. Bij de meeste klanten kan ook overdag worden schoongemaakt worden in plaats van de traditionele schoonmaak in de avonden. De timmerman en elektricien komen ook overdag, waarom de schoonmaker niet? Dat werkt positief voor de mensen én voor de klanten.

Sparren gaat over je bedrijf én over jezelf

Als algemeen directeur beoordeel je iedereen en alles, maar niet altijd jezelf. Met zelfreflectie ben je minder bezig. Door het sparren krijg ik duidelijke feedback en kan ik mezelf verbeteren. Ik merk dat ik stappen zet als persoon én als directeur. Je hebt het over wat je echt zelf wilt doen. Nu en straks. En dan gaat het bijvoorbeeld ook over de periode “na je bedrijf”: opvolging. Maar ook over wat je dan wilt doen. Mooie onderwerpen bij het sparren. Je neemt de tijd om een onderwerp echt met elkaar door te spreken en van meerdere kanten te bekijken. Door de structuur met herhalende sparringsessies word je aan je afspraken gehouden. Dat helpt.

Ik zou iedereen een sparringpartner aanraden!

Ik dacht dat ik het alleen kon. Met voldoende contacten met andere ondernemers bij lunches of bijvoorbeeld golf. Daarbij hebben we hele mooie gesprekken, discussie en inspiratie met elkaar. Achteraf zie ik dat daar focus meer op plezier is en minder diepgang mogelijk is. Een sparringpartner brengt heel veel.

Gun jij jezelf een sparringpartner?

Plan een kennismakingsgesprek en ontdek hoe een sparringpartner jou kan ondersteunen. Een sparringpartner biedt ondersteuning bij het navigeren door zakelijke uitdagingen en het verbeteren van strategieën.

Lees hier meer over wat Sparren voor Ondernemers voor jou kan betekenen.