Johan: “Sparren is voor mij tijd creëren om de zaken te overdenken”

Leiderschapswissel met succes

Bijna twintig jaar geleden werd Hans Been Architecten BNA B.V. opgericht. Een allround architectenbureau met destijds Hans Been aan het roer. Inmiddels heeft Johan van der Woude het stokje van hem overgenomen. En met succes.

Met een team van vijftien bevlogen werknemers is het bedrijf actief op alle schaalniveaus – van gebiedsontwikkeling tot bouwkundige detaillering. Om vernieuwend te blijven, spreekt Johan regelmatig met sparringpartner Hans Biesheuvel. Johan: “Met zijn kennis en ervaring draagt Hans bij aan het uitzetten van de strategie voor een gezonde toekomst van mijn bedrijf.”

Sparren

Maar eerst even terug naar het begin, het begin van deze eeuw, wanneer Johan zijn eerste architectenbureau opricht. Zijn bedrijf groeit goed en Johan breidt uit met een bouwbedrijf. De kredietcrisis breekt echter ook uit, waardoor het bedrijf voor grotere uitdagingen komt te staan. Johan: “We waren net snel gegroeid en niet voorbereid op de gevolgen van krimp in de markt.”

In die periode leert Johan Riemer de Graaf kennen, mede oprichter van Sparren voor Ondernemers. “Samen met Riemer, die voornamelijk fungeerde als coach, gingen we aan de slag om het bedrijf te professionaliseren. Het bouwbedrijf heb ik later overgedragen aan mijn toenmalige compagnon, zelf ben ik verdergegaan met mijn architectenbureau. Een heel leerzame tijd”.

Het team en vertrouwen in elkaar

Hij vervolgt: “Een belangrijke conclusie uit die tijd was het belang van een goede samenwerking ín, en eigen verantwoordelijkheid binnen het team. Ik leerde van Riemer dat – wil je iets bereiken – ‘common ground’ binnen het team cruciaal is.”

“Dat is dan ook een van de eerste dingen waar ik na de overname van Hans Been architecten met het team aan ben gaan werken. Bouwen aan vertrouwen in jezelf en elkaar, en nemen van eigen verantwoordelijkheid om met elkaar gemeenschappelijke doelen te behalen. We delen onze visie, wat leidt tot synergie en focus”.

Vooral dat laatste vindt Johan belangrijk binnen een team. “Het laat ieder individueel groeien met het belang van het bedrijf voor ogen. Wat ik hier heel sterk vind, is dat je met elkaar werkt aan de groei van de balans in het team. Je krijgt én houdt samen de neuzen dezelfde kant op. Dat vraagt om kwetsbaarheid van iedereen. En als dat lukt voel je je gezegend”.

Een nieuwe stap

Uiteindelijk stapt Johan, als hem dat wordt gevraagd, over van zijn eigen bureau naar de ondernemingen Hans Been Architecten en Casteo. Dat is inmiddels alweer zes jaar geleden. Vandaag de dag wordt met een team van vijftien specialisten aan diverse mooie projecten gewerkt en worden er op jaarbasis zo’n vijfhonderd woningen en appartementen ontworpen en gemodelleerd.

Het belang van een sparringpartner

“Door mijn ervaringen in het verleden, kende ik het belang van een sparringpartner voor succesvol ondernemen”, aldus Johan. “Via Sparren voor Ondernemers kwam ik in contact met Hans Biesheuvel, met wie ik nu geregeld spreek, al dan niet met een concreet doel.”

Hij vervolgt: “Met Hans bespreek ik het grote plaatje en mijn persoonlijke visie. Het is niet altijd zakelijk, we kletsen regelmatig bij. Gaandeweg het gesprek reageert Hans dan vaak op wat ik zeg, stelt vragen en geeft hier en daar een advies of een richting van denken. Heel prettig, want hij is een ervaren en succesvol ondernemer geweest, en nu nog steeds actief bij Ondernemend Nederland en als commissaris bij meerdere bedrijven.”

De ruimte die ik nodig heb

De gesprekken met Hans zijn voor Johan dan ook heel waardevol. “Zoals met het team de focus op de teambalans ligt, en de kwetsbaarheid ten opzichte van elkaar, zo ervaar ik die ook in het sparren met Hans. De gesprekken met hem zorgen voor tijd om te overdenken. Dat is precies de ruimte die ik zoek om de stappen te zetten die mijn bedrijf nodig heeft. Het zit ‘m niet in concrete resultaten aan het einde van onze gesprekken. Het is de vorming van je gedachten, die je verder brengt. Eigenlijk zou ik vaker met Hans moeten sparren.”

Gun jij jezelf een sparringpartner?

Plan een kennismakingsgesprek en ontdek hoe een sparringpartner jou kan ondersteunen. Een sparringpartner biedt ondersteuning bij het navigeren door zakelijke uitdagingen en het verbeteren van strategieën.

Lees hier meer over wat Sparren voor Ondernemers voor jou kan betekenen.